POSIŁKI W STAROŻYTNYM RZYMIE
Obecnie pierwszym skojarzeniem dotyczącym kulinarnego aspektu Rzymu,
jakie nasuwa nam się na myśl, jest zapewne PIZZA. Jednak, czy ta współcześnie
popularna potrawa zawsze królowała na stole Rzymian? Czym zatem posilali się
ludzie w starożytnym Rzymie?
W pierwszych
wiekach istnienia miasta na stołach Rzymian były skromne potrawy, te jedynie
które można było przyrządzić z artykułów, jakie dostarczała uprawiana ziemia i
hodowla bydła. Podstawowym daniem była gęsta rozgotowana papka. Puls,
przygotowana z przemielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin
strączkowych i pozostała ona głównym posiłkiem ludności ubogiej i wojska.
Sztuka kulinarna rozwinęła się w Rzymie dopiero w III w. p.n.e. Poniżej podaję,
dla żądnych wrażeń czytelników, przepis na jeden z rodzajów PULS.
Zdrowe żywienie, 5 posiłków dziennie?
U Rzymian
ustalone były trzy posiłki w ciągu dnia
- wcześnie rano –pierwsze śniadanie, ientaculum- składało się z chleba, sera, owoców, mleka lub wina. Dzieci zabierały śniadanie do szkoły, ze względu na wcześnie rozpoczynające się lekcje
- około południa- drugie śniadanie, prandium- rzadko podawano do stołu, gdyż była to raczej zimna przekąska, mogły to być zimne potrawy mięsne, ryby, ser, owoce, wino
-w późnych godzinach popołudniowych – obiad, cena- posiłek najobfitszy, dania podawane na gorąco.
- wcześnie rano –pierwsze śniadanie, ientaculum- składało się z chleba, sera, owoców, mleka lub wina. Dzieci zabierały śniadanie do szkoły, ze względu na wcześnie rozpoczynające się lekcje
- około południa- drugie śniadanie, prandium- rzadko podawano do stołu, gdyż była to raczej zimna przekąska, mogły to być zimne potrawy mięsne, ryby, ser, owoce, wino
-w późnych godzinach popołudniowych – obiad, cena- posiłek najobfitszy, dania podawane na gorąco.
Składał się
z trzech zasadniczych części :
1) gustus, gustatio- przekąski, wśród
których pierwszym daniem były jaja. Jako napój podawano mulsum- wino zaprawione
miodem.
2)główna
część obiadu- wiele dań mięsnych i rybnych z dodatkiem warzyw i sałat; na
wystawnych przyjęciach podawano ponadto różne odmiany ostryg, ślimaki, małże.
3) Na koniec
podawano deser secundae mensae; przy
większych przyjęciach ta część obiadu, zwana commissatio. Podawano owoce świeże, suszone, orzechy i ostre
przysmaki, które miały pobudzać pragnienie, gdyż wina były główną treścią
commissatio.
Na deser
składały się owoce, zarówno z sadów italskich, jaki i importowane z zagranicy.
Te ostatnie dostawały się na stół w bogatych domach. Podawano jabłka, gruszki,
śliwki, czereśnie, granaty, figi, orzechy, kasztany, winogrona, oliwki.
Dla ludzi
ubogich warzywa często stanowiły jedyny posiłek, natomiast na stołach zamożnych
stanowiły dodatek do mięsnych potraw. Najwięcej spożywano mięsa wieprzowego i
koziego. Polowania dostarczały zajęcy, dzików. Popularne były też dania z
ptactwa i ryb. Zamożni zakładali własne hodowle ryb i ptaków.
W zależności od epoki i zamożności domu pojawiały się na stole różne gatunki wina. Wino należało do podstawowych artykułów codziennego jadłospisu.
W zależności od epoki i zamożności domu pojawiały się na stole różne gatunki wina. Wino należało do podstawowych artykułów codziennego jadłospisu.
Gdzie jedzono?
Początkowo
miejscem spożywania posiłków w domu było atrium, a kiedy wprowadzono typ domu
grecko-rzymskiego, przeniesiono je do triclinium. W czasach najdawniejszych do
posiłków zasiadano przy stołach, później mężczyźni zaczęli zajmować na sofach
pozycję półleżącą. Stół był kwadratowy, sofy ustawiano z trzech stron. Czwarta
strona pozostawała wolna, by niewolnicy mieli swobodny dostęp przy podawaniu
posiłków. Na stole stawiano tylko naczynie z winem, solniczkę i ocet; potrawy
roznosili niewolnicy, po czy odnosili półmiski na boczne stoły. Używano
serwetek do otarcia ust i rąk, gdyż nie posługiwali się sztućcami, jedzono
palcami.
Komentarze
Prześlij komentarz